Uzman Psikolog Okan KARKA


1983 İstanbul Bakırköy doğumluyum. BMX sürücülerinden ZENCİ (Hakan Karka) nin kardeşi olarak bu camianın abileri ile tanışma fırsatına sahip olmaktan dolayı çok şanslı hissederim kendimi. Çocukluk yıllarımda spora olan düştlükünlüğüm abimin sayesinde daha da perçinlenmişti. BMX o kadar büyüleyici ve değerliydi ki sadece abimin haberi olmadan binebiliyor, binerken de  ufak bir dalgınlık yapıp çaldırmamak için çok tedirgin olduğumu hatırlıyorum. Hal böyle olunca ben daha çok abimi ve arkadaşlarını izlemeye ve kendimi diğer yaşıtlarımın olduğu gibi mahalle sporu olan futbola teslim ederek uzun yıllar sprorun içinde geçecek çocukluk ve gençlik yıllarına devam ettim.

 

Spordan vakit kaldığında ders çalışanlardandım yani, yine de bir yıl gecikmeli olsa da Üniversite sınavını kazaranarak Lisans eğitimimi Psikoloji alanında başarı ile tamamlayıp, uzmanlık alanım olan erken dönem çocuk eğitimine devam ettim. Çalışmalarımı daha çok Nöropsikoloji alanına yoğunlaştırıp bu alanda kullanılan ölçme ve değerlendirme süreçleri üzerine eğitim alarak kariyerime devam etmekteyim.

 

Şu an Bakirköy'de kurucuları arasında yer aldığım ALGI Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi'nde çalışmalarıma devam ediyorum. BMX TR kurucularının bir kardeşi olarak da sporcu arkadaşlarımıza verilebilecek tüm destek çalışmalarında ALGI olarak yanlarında olduğumuzu duyurmak isterim.

 

Bireysel ya da takım sporlarında günümüzde giderek daha da önem kazanan psikolojik süreçlerin önemi bilimsel çalışmalar sayesinde neden-sonuç ilişkileri ile göz önüne koyularak araştırılmaya devam etmektedir. Spor Psikolojisi bu çalışmaların hem teorik anlamda gerçekleştirildiği hem de saha uygulamalarıyla bütüncül bir yaklaşımın parçası olan bilim dalıdır. Başarılı her bireysel sporcunun ya da takım sporcularının ekiplerinde mutlaka bir spor psikoloğu görmekteyiz. Burada en önemli faktör insan bedeninin sınırlarının artık neredeyse belirlendiği noktalara ulaşıldığında dahi potansiyel gücün ya da performansın ortaya çıkması için fiziksel olduğu kadar psikolojik hazırlığın da olması gerektiği gerçeğidir.



Spor Psikolojisi sporun zihinsel boyutu ile ilgilenir. Teknik, fizik ve taktik becerilerinin yanı sıra psikolojik becerilerin de potansiyel performansın ortaya çıkmasında olumlu ya da olumsuz etki ettiği bilinmektedir. Bu çalışmalar sadece sorunun olduğu zamanlarda değil erken yaşlarda spora başayan gençlerin karakter oluşumuna yönelik destek, sonuçtan çok sürece odaklanmalarının sağlanması, sporcu antrenörleri ve ailelerine yönelik destek, psikolojik performans, kaygı, korku ya da öfke gibi duygu süreçlerinin olumlu yönde kullanılması gibi alanları da kapsamaktadır.

Spor psikoloğu bireysel ya da takım sporları ile çalışırken bu alanlarda müdahalelerde bulunur ve olumlu anlamda kazanım sağlanmasına katkı yapar.

 

BMX TR için nasıl bir destek sunabilirim diye düşündüğümde tüm diğer bireysel spor dallarında olduğu gibi bu alanda da sporcuların çok erken yaşlarda bu işe başladığını, daha önceleri sadece bir hobi gibi bakılsa da günümüz şartlarında sadece hobi olarak kalmadığı, çok emek isteyen ciddi bir spor dalı olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Bu alan da tıpkı diğer bireysel sporlar gibi kendi efsanelerini yaratmış bir spor dalı olarak olimpiyat organizasyonlarına dahi girmiş bulunuyor. Bu efsanelerin başında da Dave Mirra ve namı değer ''Mucize Çocuk-Miracle Boy'' geliyor. Dave Mirra kariyerine çok erken yaşlarda başlayan, başarılması imkansız gibi düşünülen işlerin altına imzasını atmış, 23 yıl boyunca BMX ile elde ettiği başarılarla yetinmeyip ralli yarışları ve triatlon yarışlarına da profosyonel olarak katımış, sporcu kimliği, disiplini ve aile yaşantısı ile örnek bir sporcu olmayı başarmış bir efsane olarak biliniyordu, ta ki 41 yaşında yakın çevresi için dahi beklenmedik bir şekilde intihar ederek hayatını sonlandırana kadar…

 

Dave Mirra'nın son günlerinin anlatıldığı bir makaleyi sizler için incelediğimde bu beklenmedik ve çoğu kesim tarafından kabul edilemeyen intihar eyleminin altında yatan psikolojik süreçlerin izlerini görebiliyoruz. Dave Mirra 35 yaşında BMX sürmeyi bıraktığında önünde bu spor dalında elde edilecek ne tür bir başarı kaldı diye bakıldığında cevap sanırım verilemiyordu, onu keşfeden ve sürekli yanında olan bir diğer efsane Mat Hoffman bir konuşmasında, ''onun sürüşünü ilk gördüğümde, kendime artık ikinci olmaya hazırlansan iyi olur dediğimi hatırlıyorum” demiştir. Buradan yola çıkarak Dave Mirra'nın BMX sürdüğü yıllar süresince geçirdiği sayısız sakatlıkların en önemlilerinin şüphesiz kafa travmaları olduğu biliniyor, Triatlon ve Iron Man yarışlarına hazırlanırken bu sakatlıkların uzun sürede yarattığı etkileri yaşadığını anılarından anlayabiliyoruz. Tamamlayamadığı bir Triatlon yarışı sonrası çok üzgün bir ifade ile eve kızlarının yanına dönmek istediğini, başaramadığı için üzgün olduğunu ve bunun orta yaş krizi olduğunu dile getirdiği biliniyor.


 

BMX den sonra hem yaş hem de sakatlıkların fizyolojik ve psikolojik etkilerine bağlı olarak, başarılar elde edemediği ve evine yeni bir rampa hazırlayarak, anlaşmalar yaparak BMX e geri dönme isteğinin olduğu da yazılıyor. Buradan baktığımızda kariyeri ne kadar başarılarla dolu olursa olsun, hedef belirleme, sonuç odaklı değil de süreç odaklı bir motivasyon oluşturma, fizyolojik olduğu kadar psikolojik yıpranmalara karşı da önlem almanın ne denli önemli olduğunu görüyoruz. Dave Mirra sadece fizyolojik sakatlıklar ve yıpranmalar ile uğraşmamış aynı zamanda psikolojik yıpranmalardan dolayı da yorulmuş bir efsaneydi. Mucize Adam'ın sadece spordaki başarıları ile değil hayatı ile de ardından gelecek nesillere örnek olmaya devam ettiğini, sadece fiziksel ya da teknik olarak hazırlanmanın yeterli olmadığını, psiko-sosyal olarak da hazırlanmanın önemini gösterdiğini söyleyebiliriz.

 

Bu yüzden mesleki olarak BMX TR ailesi ile çalışmaktan keyif alacağımı bilmenizi isterim.

 

Çalışma Alanları:

Bireylere Yönelik Müdahaleler:

  • Motivasyon Kaynaklarını Bulup Harekete Geçirme
  • Konsantrasyon Seviyesini Yükseltme
  • Yüksek Performans için Uyarılmışlık, Stres ve Kaygı Düzeyini Kontrol Etme
  • Öfke Yönetimi
  • Rahatlama Teknikleri Geliştirme
  • Doğru Hedef Belirleme
  • Performans Profili Çıkarma
  • Psikolojik Yetenekleri Geliştirme
  • Kendine Güven Seviyesini Yükseltme
  • Psikolojik Rutinler Oluşturma
  • Duygu-Davranış-Düşünce Kontrolü Sağlama

Takımlara Yönelik Müdahaleler:

  • Takım Ruhu Oluşturma
  • Aileler ile Düzenli Görüşmeler Yapma
  • Antrenörler ile Düzenli Görüşmeler Yapma
  • Sporcuların Motivasyon Kaynaklarını Bulup Harekete Geçirme
  • Sporcuların Konsantrasyon Seviyesini Yükseltme
  • Sporcuların Yüksek Performans için Uyarılmışlık, Stres ve Kaygı Düzeyini Kontrol Etme
  • Sporcuların Öfke Yönetimini Sağlama
  • Rahatlama Teknikleri Geliştirme
  • Doğru Hedef Belirleme
  • Sporcuların Performans Profilini Çıkarma
  • Psikolojik Yetenekleri Geliştirme
  • Kendine Güven Seviyesini Yükseltme
  • Psikolojik Rutinler Oluşturma
  • Duygu-Davranış-Düşünce Kontrolü Sağlama

 

Bu spora gönül veren sporcularımıza yukarıdaki konularda her türlü psikolojik desteğin verilmesinde  hazır olacağımı bildirmekten dolayı mutluluk duyuyorum.

 

Okan Karka Kimdir?

İstanbul doğumlu Okan Karka, 2007’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nü onur derecesiyle tamamlamıştır. Eylul 2011 - Mayıs 2013 arası SAS (Sensory Activation Solutions) Kişisel Gelişim ve Danışmanlık Merkezi İstanbul şubesinde yönetici olarak görev almıştır. Şubat 2014'den itibaren kurucuları arasında olduğu ALGI Kişisel Gelişim ve Danışmanlık Merkezi'nde çocuklar,ergenler,aileler ve öğretmenler ile çalışmalarını sürdürmektedir. 

Çalışmalarını erken dönem çocuk eğitimi üzerine yoğunlaştıran Okan Karka İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Müze Eğitim Birimi bünyesinde Superivizor olarak görev almış, bu görev süresince Getty Foundation tarafından desteklenen Internship programı kapsamında ABD'de bulunan Museum of Modern Art, Whitney Museum, Brooklyn Museum of Modern Art ve Harlem Studio'da Müze Eğitimciliği programlarına katılmıştır. 

Diğer yandan farklı eğitim projelerine destek olmaya devam etmiştir. Hollanda Yüksek Eğitim Enstitüsünün açtığı Erken Dönem Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanlik Programını başarı ile tamamlayarak Erken Dönem Çocuk Eğitimi Uzmanlığı'nı almaya hak kazanmıştır.

Son yıllarda giderek önem kazanan Davranış Nörolojisi ve Nöropsikoloji alanları üzerine eğitim hayatını sürdüren Okan Karka İstanbul Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı ve NöroPsikoloji Derneğinin bir arada düzenlediği Prof.Dr. Öget Öktem tarafından verilen NöroPsikoloji eğitim programıni basariyla tamamlamistir. 

Erken dönem çocuk gelişimi ve eğitimi üzerine yoğun şekilde çalışan Okan Karka Noro-İşitsel Beyin Aktivasyon Programları ile DEHB, Disleksi, Özel Öğrenme Güçlüğü, Nörolojik temelli Konuşma Bozuklukları ve YGB-Otizm gibi gelişim dönemi bozuklukları ile etkin bir şekilde çocuk, ergen, aile ve öğretmenler ile çalışmaktadır.