Türkiye'de BMX'in Sesi! | Voice of BMX in Turkey!

22.01.2020

Röportaj: Ediz Tenşi 

Edit: Akman Atılgan

Değerli BMXTR takipçileri, açıkçası İzmir'in bize göre parlayan yıldızı Sertan Sert ile röportaj yapmaya karar verdiğimiz zaman içim bir pır pır etti. Dedim ki  bu çocuk güzel sürüyor ve stili çok iyi! Geleceğin Türkiye BMX yıldızlarından olacağı şimdiden belli. Hemen telefona sarıldığım gibi Sertan'la telefonda röportajımı yaptım. İşte konuştuklarımız:  

E.T.: Merhaba Sertan, öncelikle nasılsın nasıl gidiyor? BMX hayatını ve biraz seni tanıyalım... Nasıl başladın bu spora ?

S.S.: Merhaba Ediz abi iyiyim, benimle röportaj yapacağınızı duyduğumda daha da iyi oldum. Şimdi de biraz heyecanlıyım kusura bakma. Nasıl başladım sorusuna gelince,  ülkemizde bu spora saygısı olmayan aileler ve çocukları gibi ben de akşamları skateparka oynamaya(!) gidiyordum. Orada hep BMX sürenleri göre göre bu spor ilgimi çekmeye başladı. Sonra YouTube'dan videolar izlemeye başladım ve ondan sonra aileme BMX sporuna başlamak istediğimi söyledim. İlk başta BMX fiyatlarını görünce ailem pek olumlu bakmamıştı bu işe ama çok fazla ısrarlarım sonunda dayanamayıp başlangıç için bir BMX aldılar. 

E.T.: Başladığında ne gibi zorluklarla karşılaştın ?

S.S.: İlk alınan BMX boyuma göre olmadığı için gücüm yetersiz kalıyordu. O yüzden bisiklete hakimiyetim çok iyi değildi ve o zamanlarda gelişmekte oldukça zorluk çektim. Yeni başlayacak arkadaşlarıma’da boylarına göre uygun bir BMX almalarını tavsiye ederim. Hatta bu konuda shop.bmxtr.com 'dan tavsiye alabilirler. Bildiğim kadarıyla Instagram ve Facebook hesaplarından online tavsiye veriyorlar.


E.T.: Ailenin bu spora bakışı nasıl ? Destek ve yardımcı oluyorlar mı ?

S.S.: Ailemin BMX sporuna ilgisi yüksek ve beni hep desteklediler. Bana gerek maddi gerekse de manevi olarak çok fazla yardımcı oluyorlar.

E.T.: Peki İzmir'deki sürüş imkanları ve spotlarını dikkate alacak olursak son yapılan skatepark İzmir'i nasıl etkiledi?

S.S. : Bana kalırsa son derece olumlu etkiledi. Herkes için iyi oldu ve sürme hevesimiz bayağı arttı. Kötü havalarda bile süresim var. Ayrıca sürüş tekniklerimin gelişiminde de oldukça iyi etkileri oldu. Sanırım bu sayede de daha çok paylaşım yaptığım için tanınıp öne çıkmama faydası oldu.

E.T.: İzmir'de tahmini olarak BMX sürücüsü kaç kişidir ve kaç kişi bu işe ciddi bakıyordur?

S.S. : İzmir'de toplam BMX sürenlerin sayısı 7-8 kişi. Bu spora ciddi ve sporcu gözüyle bakan toplam 5 kişiyiz.


E.T.: Peki BMX arkadaşlığı nasıl? Bence BMX sevenler olarak ortak dertlerimiz var, senin bu konuda söylemek istediklerin var mı?

S.S. : BMX arkadaşlığı bence gayet iyi, zaten bu ortak dertler bizi birbirimize yakınlaştırıyor bence. Sadece İzmir'de değil, hiç yüz yüze tanışmadığım ama bu spor sayesinde şehir dışı veya diğer ülkelerden tanıştığım birçok arkadaşım var.

E.T.: Etkinliklere çok önem verdiğini biliyorum. Biz de BMXTR olarak etkinliklere çok önem veriyoruz, fakat geçtiğimiz sene belediye seçimlerinin olması ve İstanbul seçimlerinin yenilenmesi nedeniyle, biraz da ekonomik sebeplerle sponsorlarımızın kendilerini geri çekmesiyle 2019 yılında Türkiye BMX günü yapamadık. Ama 2020'de yapacağımız etkinlikle çok güzel bir buluşma olacağını ümit ediyoruz. Bu yarışmaların sizlere neler hissettirdiğini öğrenmek istiyorum.

S.S.: BMX etkinliklerine sadece bir kere katılabildim ve acaip zevk aldım. Ülkemizdeki ve yurtdışından gelen tüm sürücülerle beraber sürmek insanları çok gaza getiriyor. O etkinlikten aldığım gaz beni uzun bir süre idare etti :)

E.T.: Yurtdışında ve yurtiçinde örnek aldığın sürücüler var mı? Varsa kimler ve neden?  

S.S.: Yurtiçinde örnek aldığım en iyi sürücülerden biri olan BORA ALTINTAŞ var. Hem sürüşüyle hem de kişiliğiyle çok sevdiğim bir sürücü.  Yurtdışında ise CHAD KERLEY ve DEVON SMILLIE var. 


E.T.: Ülkemizdeki BMX sporunun gelişimini nasıl buluyorsun ?

S.S.: Ülkemizde BMX sporunun gelişimi şu anda bence çok iyi. Çok kısa bir sürede çok büyük bir kitleye ulaştı spor. Bunun yanısıra en büyük destekçisi ve bu sporun buraya kadar gelmesini sağlayan BMXTR ekibine de ayrıca çok teşekkür ediyorum.

E.T.: Bu arada showlara da gittiğini görüyoruz. Show dünyasıyla BMX sporunun arasındaki fark nedir ?

S.S.: Showlarda insanları daha çok etkileyecek gösteriler yapıp eğleniyoruz. Aslında aralarında bence çok fazla bir fark yok. Sokakta nasıl ilgi üzerimizde oluyorsa showlarda da ilgiler hep üzerimizde oluyor.

E.T.: Sertan, senin stilin Street ve genelde ülkemizde yaygın olan bir stil. Farklı stillerde de, örneğin park sürmeyi de düşünüyor musun? Neden soruyorum,  park branşı artık resmi olarak olimpik oldu ve önü daha açık. Ondan sana bu soruyu sorma gereği duydum.

S.S.: Street ülkemizde yaygın çünkü yeterli parklar yok. Demek istediğim aslında skateparklarımız genellikle Street stilline uygun olduğu için biz de bu şekilde sürüyoruz. Park stillinde sürmek isterdim ama işin açıkçası bu şartlar altında Street sürmek daha cazip geliyor.

E.T.: İzmir'de BMX sürmek nasıl? İzmir insanı nasıl bakıyor BMX sporuna ?

S.S.: İzmir’de BMX sürmek gayet keyifli. Bazı insanlar var, bu sporu zevkle izleyip videoya çekiyorlar, bazı insanlar var skateparkta çocuğunun oynaması için gelip bize burada sürmememizi söylüyorlar:)) Ama çoğunlukla bu sporu zevkle izleyen insanlar olduğu için onlar da hep bizim arkamızda durup bizi destekliyorlar.


E.T.: BMX'in ne marka Sertan ?

S.S.: BMX'im tam olarak bir markadan oluşmuyor,  birkaç markadan oluşan parçaları var. BSD-ECLAT-SUNDAY-ODYSSEY-HARO olarak her markanın iyi olduğu parçalar var ve ben de elimden geldiği kadar o parçalarla BMX’imi kendime göre topladım.

E.T.: Peki madem sen söylemiyorsun o zaman ben bombayı burdan patlatayım, sevgili takipçiler Sertan Sert bir süredir BSD sürücüsü. Fibera BMX ve BMXTR işbirliği ile Türkiye'de BSD için sürüyor artık!

S.S.: Evet, Fikri Altıntaş'a ve size beni buna layık gördüğünüz için ayrıca teşekkür ederim, aslında bir süredir bu nedenle çok heyecanlı ve motiveyim.

E.T.: Bizler için de senin gibi yetenekli sporcuları desteklemek heyecan verici. Fibera BMX'in de BMXTR'ın da sponsor olmak için bazı kriterleri var. Bunlardan bir tanesi sporcunun kendi imkanları ile belli bir sürüş kalitesine gelmesi ve başarı göstermesi, bir diğeri de karakter olarak diğer sürücülere örnek olabilecek biri olması. Bu iki kriter de sende var. Bu arada sana birşey sormak istiyorum. İsmin değişik bir isim ne anlama geliyor?

S.S.: Gecenin en karanlık olduğu andan itibaren dünyanın yüzeyine gelen günün ilk ışıkları anlamına geliyor.

E.T.: Akman abinin güzel bir sorusu var ben çok seviyorum, sormadan olmaz. Türkiye'ye 3 yabancı sürücü gelseydi bunların kim olmalarını isterdin?

S.S.: Chad Kerley, Devom Smillie ve Felix Prangenberg.

E.T.: 2018 de BMXTR'ın yaptığı favori Türk sürücüleri içinde yer aldın bu nasıl bir etki yarattı sende?

S.S.: Darısı 2019'a diyorum :) Favori sürücülerin arasına girdiğim için çok mutluyum aynı zamanda bu tarz küçük seçimler bende olduğu gibi diğer sürücüleri de gaza getirip daha çok sürme isteğine neden oluyor.

E.T.: BMXTR olarak bizleri nasıl görüyorsun? Bizim BMX’e olan etkimiz hakkında düşüncelerini alabilir miyim? 

S.S.:Türkiye'de BMX sporunun gelişmesini destekleyip katkıda bulunuyorsunuz. Bu da beni çok mutlu ediyor, çünkü bizi destekleyen ve hep arkamızda duran birilerinin olduğunu bilmek biz sürücülere güç veriyor ve daha da gaza getiriyor.

E.T.: Sertan, bize ayırdığın zaman için çok teşekkürler. Hayatın BMX dolu olsun, yeni sponsorluğunda başarılar dileriz. 

S.S.: Teşekkürler!