MART 2017
Sevgili BMX severler,
Bu ayki röportajımız en güneyimizden canımız ciğerimiz Kıbrıs’ımızdan, çok yetenekli ve gelecek vaadeden bir sporcumuzla… Evet bizi takip eden herkesin tahmin edebileceği gibi bu sürücümüz Bora Altıntaş’tan başkası değil… Son zamanlarda isminden çok söz edildi, bir TV kanalında röportajı yapıldı, ardından da Gündem Kıbrıs gazetesinde çıkan haberi ile web sitemiz aracılığı ile 25 Mart’ta Selanik’te yapılacak olan NorthJam’de yarışacağını duyurduk… Aslında bakarsanız bu röportaj Şubat ayına planlanmıştı ancak yarışmaya az bir süre kala kendisine motivasyon olsun diye yayınlanmasını bu güne erteledik. Evet, karşınızda Bora Altıntaş!
BMX TR: Selam Bora nasılsın?
B.A.: Teşekkür ederim, çok iyiyim. Kıbrıs’tan herkese selamlar!
BMX TR: Röportajını seyrettik, çok güzeldi tebrik ederiz.
B.A.: Evet bir Kıbrıs kanalı. Çok teşekkür ederim. Röportajda heyecandan sizlerden bahsedemedim ama bir dahaki sefere söz!
BMX TR: Olsun bahsedersin, eminim çok röportajların olur daha. Röportajdan sonra hayatında birşeyler değişti mi?
B.A.: Röportajların kendimi çok özel hissettirdiğini ve motivasyon sağladığını farkettim. Gerçekten güzel bir duygu. Tabii insanın egosunu biraz yükseltiyor ama bu konuda dikkatliyim.
BMX TR: Böyle hissetmen normal, neticede röportajlar da başarılarıyla gündeme gelen kişilerle yapılıyor. Ama ego konusunun farkında olman güzel. Başarının önüne geçmesini engelleyebilirsen hem sevilir hem başarılı olursun.
Bora, ben de bir yıl kadar denizin ortasında küçücük bir ada ülkesinde yaşadım ve çalıştım. Ada hayatını ve insanlarını biraz tanırım. Sen doğma büyüme Kıbrıs’lısın. Ada insanı olmak nasıl bir şey adalı biri olarak bir de sen anlatır mısın?
B.A.: Bir ada insanı olmanın avantajları da var, dezavantajları da. Ilk olarak adalar genellikle küçük olduğu için tehlikeden uzak yerlerdir ve iklimleri çok güzeldir. Ama BMX açısından adada yaşamak çok iyi birşey değil, çünkü bir adada spot ve skatepark bulmakta çok zorluk çekiyoruz. Şu an kendimizin yaptığı küçük bir skatepark var ve sürekli street tarzı skateparklarda ve street spotlarda antreman yapıp sürüyorum . Adada olunca destekçi de çok olmuyor tabi ki . Küçük bir yer olunca destek de az oluyor .
BMX TR: Ama ilginçtir BMX 30 sene önce İstanbul’un Küçükyalı ve Ataköy semtlerinde varken bir de Büyükada’da vardı. Galiba adalılar bu işi seviyor, belki biraz da kanlarında var. Ne dersin?
B.A.: Türkiye’deki BMX’in eski hikayeleri her zaman ilgimi çekmiştir. Adalı olmakla alakası var mıdır bilmiyorum ama kendim için konuşmam gerekirse BMX’i 3 yıldır kullanıyorum ve gerçekten herşeyi bana unutturuyor. Bir yaşam tarzımın olmasını , beni mutlu etmesini ve iyi beslenip yaşamımı düzenli tutmamı sağlıyor . BMX’siz bir günün bile nasıl olacağını hayal edemiyorum...
BMX TR: Evet BMX tutkusu böyle bir şeydir. Peki Kıbrıs’ta da bizdeki gibi böyle eski hikayeler var mı?
B.A.: Bunu her zaman merak etmişimdir. Kıbrıs’ta eskiden ciddi şekilde BMX’e binen birilerinin olduğunu sanmıyorum ama eskiden oldschool abilerimizin olduğu fikri aklıma daha çok yatıyor. Antrenman yaparken sürekli yanıma gelen ve eskiden BMX’i olduğunu ama imkanlarının olmadığı için devam ettiremediğini söyleyen abiler oluyor.
BMX TR: İlginç, bunu bizim için araştırırsan seviniriz. Eski fotoğraf, anı gibi şeyleri biliyorsun Türkiye’nin BMX tarihi kısmımızda yayınlıyoruz.
Peki, Kıbrıs’ta olmak sana parça, bisiklet, v.s. açısından zorluklar getiriyor mu?
B.A.: Kıbrıs’ta olmak aslında gerçekten beni parça ve bisiklet tamiri açısından çok zor durumlara getirmişti. Çünkü benim tamir işleriyle pek ilgim yoktu. İlk BMX’imi Güney Kıbrıstan bayramlarda topladığım parayla almıştım. Tabii gün geçtikçe ve çalıştıkça elimdeki bisiklet bana yetmez oldu. Ben de BMX parçalarımı nereden alabilirim derken internette Arif Gül abimin bir videosuna rastladım ve onu facebooktan ekledim. Onu takip ediyordum ve bisikletini aldığı yerin Darkside Distribution olduğunu öğrendim ve biriktirdiğim para ile ve annemin babamın eklediği paralar ile çok güzel bir Sunday bisiklet topladım . Bisikletimi nasıl tamir edebilirim diye merak içindeyken, eskiden uğradığım mahalledeki Tacel bisiklete gittim ve Levent abi bana birçok şey öğretip her gittiğimde BMX’lerden anlamadığı halde her zaman uğraştı ve beni yolda bırakmadı. Şu an ise bisiklet tamirimi kendim yapıyorum. Sonra bisikletle Güney Kıbrıstaki küçük bir parka gittim ve orada bazı arkadaşlarla tanıştım. Onları sosyal medyadan ekleyip takip etmeye başladım ve güneyde bir BMX dükkanıyla birleşik bir skatepark olduğunu öğrendim ve heyecanlandım . Hemen babama buraya gitmemiz gerektiğini söyledim ve oraya gittik. Oradaki adamla tanıştım ve beni takip etmeye başladılar. Orada çok sağlam iyi parçaların oldugunu gördüm ve oradan da parça alımına başladım. Bu firma ben geliştikce beni etkinliklere davet etti ve o etkinliklerde benim çok iyi ve geleceğim olduğunu söylediler. Sonunda da bana sponsorluk teklifi ettiler . Ben de bu fırsatı kaçırmadım ve kabul ettim . Firma sahibinin adı Chris Giles’dı . Şu an parçaları bu Go4it Bmx adlı shoptan ve Ertan abiden, yani Darkside BMX’ten alıyorum ve tamirlerimi kendim yapıyorum.
BMX TR: Çok güzel. Aslında başta sormamız gereken soruyu şimdi soralım o zaman. Biraz daha geriye gidelim ve bize BMX’e nasıl başladığını anlat. İlk ilgini nasıl çekmişti?
B.A.: Spor hayatıma ilk olarak 6 yaşımda futbol ile başladım. Sonrasında roller skates, skateboard ve basketbol. Ancak bu sporlar bana çok sıradan geliyordu. Herkesin yapabildiği şeyler… 10 yaşlarında diğer sporlardan kopup sadece basketbol ve evde online Play Station oynamaya başlamıştım. Bu bilgisayar oyunlarına o kadar çok bağlanmıştım ki başta annem babam ve bircok arkadaşımın uyarısına rağmen odama kapanıp dünyanın çeşitli ülkelerinden arkadaşlarla bağlantı kurup saatlerce oyun oynuyordum. Zamanın nasıl geçtiğini fark etmek mümkün değildi. Gece ile gündüzü karıştırır olmuştum. Bu durum yavaşça kilo almama sebep olmuş ve beni sosyallikten uzak tutmaya başlamıştı. Arkadaşlarım dışarı çıkmadığım için hem şikayet hem de alay ediyorlardı. Bir süre sonra apartmandaki arkadaşlarımla ATV sporuna ilgi göstermeye başladık. Babam en sonunda yoğun ısrarlarıma dayanamamış ve bana çekirge adı verilen bir profesyonel ATV almıştı. Bu benim için yeni bir adrenalin kaynağı idi. Kısa sürede onu kullanmayı öğrenmiş ve müthiş zevk almaya başlamıştım. Ancak gitgide adrenalini tehlikeli boyutlarda yaşamaya başlamıştım. Bu durum babamın ATV’yi satmasına sebep oldu. Dağ bisikleti ile bana ATV’yi unutturmaya çalıştılar. Bir süre dağ bisikletini kullandım. Dağ bisikleti ile kaldırımlardan zıplayıp çeşitli hareketler yapmaya başladım. Ancak dağ bisikleti bu iş için pek uygun değildi. Internette izlediğim videolarda yapmayı hedeflediğim hareketlere uygun bisikletin aslında BMX olduğunu fark ettim. Sürekli BMX’e binmeye başladım ve hayal ettiğim, youtube da gördüğüm videolardaki hareketleri yapmaya başladım. BMX beni daha fazla sosyal yapıp bir çok arkadaşlar ile buluşup antrenman yapıp sürmeme yol açtı. Geçtiğimiz aylarda Internetten takip ettiğim Arif Gül ile yazıştım ve Türkiye’de onunla sürmeyi çok istediğimi söyledim. O da gelmemi söyledi. Babam ise uçak biletlerini almış ve bana supriz yapmıştı ve bir Cuma günü Istanbul’a gidip Cumartesi günü Arif Gül, Taner Erdaş, Caner Kurtoğlu, Ertan Üçkumru ve Batuhan Güldengel abilerim ve arkadaşlarımla Pendik skateparkta Cino Skatepark’ın yaptığı müthiş rampalarda inanılmaz bir gün geçirdim. Her yıl çeşitli yerlere gidip farklı kişilerle farklı yerlerde sürmeyi ve Türkiye’deki arkadaşlarımla ve abilerimle sürmeyi, çeşitli ektinliklere ve yarışmalara katılmayı hayal ediyorum .
BMX TR: Peki okulla dengeleyebiliyor musun zamanını? BMX’e ve okula hakettikleri kadar yer verebiliyor musun hayatında?
B.A.: Okul benim günümün tüm zamanını alıyor. Okul 8:30’da başlayıp 4’te bitiyor fakat Çarşamba ve Cumaları 1’de bitiyor. Ben de BMX’te kondüsyonlu ve güçlü olunmasının gerektiğini biliyorum. Çarşamba ve Cumaları okul 1’de bittiğinde bir buçuk saat evde güç antrenmanı yapıyorum ve skateparka gidip bisiklete biniyorum ve sürekli hareket yaparak kondisyonumun yükselmesi için akşam 8-9 a kadar çalışıyorum. Okul 4’te bittiği günlerde ise direk eve gidip BMX’e biniyorum ve 4-5 saat antrenman yapıyorum . Cumartesi ve Pazarları ise kahvaltımı yapıp tüm gün bisiklete biniyorum.
BMX TR: Oldukça yoğun bir antrenman programı. Bu kadar çalışmanın ödülünü de başarılı olarak alıyorsun dolayısıyla. Okuldan arta kalan zamanlarını BMX’e binerek geçirebildiğine göre anne ve babanın da desteği oluyor olmalı.
B.A. Ailemin desteği kesinlikle paha biçilemez. Babam gerek maddi gerek manevi açıdan BMX için ve benim için her yardımda bulunuyor. Parçalarımda zorluk çektiğimde bana parça almamda yardımda bulunuyor. Sürecek yer sıkıntısı duyduğum zaman gece gündüz çalışarak ben ve arkadaşlarım için şu an antrenman yaptığım küçük skateparkı yaptı. Annem ise bana her zaman herşeyde destek olduğu gibi, BMX’te de destek oluyor. Düşüp yaralandığımda tüm pansumanlarımı annem yaptığı gibi yaptığı güzel yemekler sayesinde de gücüme güç katıyorum J Annem de babam da sağolsunlar bana sürekli benimle gurur duyduklarını söyleyip motivasyonumu yüksek tutuyorlar her zaman.
BMX TR: Peki kaç kisişisiniz Kıbrıs’ta? Bana biraz arkadaşlarından söz etsene?
Arkadaşlarımın değeri bende çok fazladır. Arkadaşlarım bu işi daha çok eğlenerek yapmamı sağlıyorlar. Skateparkta hergün sürdüğüm kişilerle birgün düşündük ve NorthCyprusBmx grubunu kurduk. Yaklaşık 10 kişiydik ama gün geçtikçe BMX’e ilgi duyan çok arkadaşlarımız olup gruba girme çabalarına girmişlerdi. Biz de bu durumda messengerda bir arkadaş grubu kurduk ve oradan ne saat nerde süreceğimizi haberleşip antreman yapıyoruz. Aslında BMX’i burada ciddiye alan yaklaşık 6-7 kişi var ve ben de ciddiye alanlarla bir gösteri ekibi kurdum. Ekibimizin adı ise Prosteps. Ciddiye alan kişiler derken yarışmaya katılmak etkinliklere katılmak profosyonel olmak isteyen kişilerden bahsediyorum. Bu isimlerden bahsetmek istiyorum açıkçası, çünkü gerçekten arkadaşlarım da benim çok destekçim ve motivasyon kaynağı. Ismail Kılınç , Hasan Haloglu, Berkem Darbaz, Gorkem Cangil, Dora Burgul, Ali Gencer, Bartu Yamaç. Ve kesinlikle bana destek olup ayrıca yanımda süren Erim Hürol, Mustafa Güçeri, Volkan Zeki Sel, Başar Akarsoy, Kasım Fergar, Mehmet Salih Tekyıl, Fethi Evirgen, Tutku Terün ve Baran Sıtkıoğulları’na da ayrıca teşekkür ederim.
BMX TR: Bora biliyorsun biz de bu yollardan geçtik. Tecrübeyle sabittir, bu arkadaşlardan ölünceye dek zor koparsınız. BMX’in arkadaşlık dostluk adına böyle bir etkisi var.
B.A.: Aynen öyle BMX kesinlikle bir dostluk aracı diyebilirim.
BMX TR: Peki planlarında hep Kıbrıs’ta kalmak mı var?
B.A. Şimdi Kıbrıs’ta skatepark veya sürülecek yer olmadığı için üniversiteyi başka yerde okuyup orada sürmeyi düşündüm ama buradaki arkadaşlarımla aramdaki şeyi ayırmak benim için çok zor. Ben de bu işe çok güzel bir çözüm buldum ve ileride 18 yaşımı geçtiğimde dünyayı gezmek ve farklı yerler görerek farklı yarışmalara katılmak istiyorum. Bu arada ise arkadaşlarımı ülkemde olduğumda görmüş olurum, hem de farklı yerler görmüş olurum. Tabii ki farklı yerlere gitmek içinde kesinlikle İngilizcenizin iyi olması gerekiyor. Çocukluğumdan beri İngilizcenin önemini bildiğim için cok calıştım ve İngilizceyi ana dilim gibi biliyorum ve heryere gitmeye hazırım
BMX TR: Peki Kıbrıs insanı BMX’e nasıl bakıyor? Sadece skateparkta kullanmıyorsun herhalde, sokaklarda ya da spotlarda tepkileri nasıl insanların?
B.A.: Tabii ki de sadece skateparkta kullanmıyorum. Sürekli gezip yeni yerler keşfediyoruz arkadaşlarımla, çok inanılmaz spotlar buluyoruz ama sürekli oralardan atılıyoruz. Çünkü bizi bir çete olarak görüyorlar ama aslında öyle birşey yok . Ne yazik ki görevlilerin olmadığı spot bulamıyoruz, çünkü güzel spotlar özel yerlerde oluyor genellikle. Tabi önemli olan da spotu nasıl gördüğün aslında. Küçük bir kasiste bile hangi hareketi nasıl yapacağını bilmelisin ve kafanda kurmalısın. Spot yok dersen zaten spotu hiçbir zaman bulamazsın Arif Gül abimin dediği gibi... Skateparkta ise street tarzı bölgeleri kullanıyorum genellikle.
BMX TR: Kıbrıs’ta sürerken başınızdan geçen enteresan olaylar var mı bize anlatabileceğin?
B.A.: Var abi anlatayım. Birlikte bir spota gitmistik, oradaki adam polisi arayacağını soyledi ve biz de dikkate almadik. Sonra polisin yoldan geldiğini gördük ve orayı 10 saniye içinde terkettik. Orayı uzaktan bir apartmanın arkasından gözetledik ve polis ve görevli kaçınca akşama kadar sürdük.
BMX TR: İnsanlar neden böyle davranıyorlar peki sence? Neden kızgınlar BMX sporcusuna?
B.A.: Orayı kırıp döktüğümüzü zannediyorlar çok kişi gördükleri için ama aslında ne yaptığımızı bilmiyorlar.
BMX TR: Raillerde grind ederken korkulukların çizilmesine ve zarara uğramasına kızıyor olabilirler mi? :)
B.A.: Evet abi unuttum onu.
BMX TR: Yurtiçinde Arif’i beğendiğin anlaşılıyor, beğendiğin başka isimler var mı? Yurtdışında kimler favorilerin?
B.A.: Kesinlikle. Yurt içinde Arif abiden başka sürüşünü beğendiğim isimler var: Gökhan Yıldız , Ahmet Samet Erdem, Kadir Öztürk, Ibrahim Şimşek ve küçük yaşına rağmen çok yetenekli olan Ismail Emre Dalgıç. Flatlandçi Murat Özdemir abimi de saymadan edemeyeceğim. Tabii sayamadığım bir çok isim daha var yurt içinde. Yurt dışında ise kesinlikle çok beğendiğim isimler Garret Reynolds, Stevie Churchill ve Haro’dan Chad Kerley var.
BMX TR: Hiç yurtdışına çıktın mı?
B.A.: Yurt dışına henüz hiç çıkmadım ama bu sene birçok etkinliklere katılacağım. Örnek olarak Yunanistan’da 25 Mart’ta yarışmaya katılıyorum. Almanya’da Köln var, ona da katılmak istiyorum. Seneye ise Estonia’da olan Simple Session’a katılmak için elimden geleni yapacağım. Yarışmalarda genellikle street kategorisinde yarışmayı hedefliyorum.
BMX TR: Peki üniversite hedefin var mı?
B.A.: Kesinlikle var ama ne okuyacağıma henüz karar veremedim. Mimarlık, görsel tasarıma yatkın bir bölüm okumak istiyorum sanırım. Matematik ve çizime yatkınlığım olduğu için. Güzel bir skateparka sahip olmak istediğimizde projelerini kendim çizdim, çizime olan yeteneğimi de bu sayede farkettim.
BMX TR: Kızlar etkileniyor mu bu BMX işinden Bora?
B.A.: Aha evet onu söylemeyi unuttum. Bana mesaj atan çok kız oluyor, çok havalı olduğumu falan söylüyorlar. Yani BMX sizi ayrı bir konuma sokuyor gibi. Tabii bu sporu kızlar için yapmıyoruz ama böyle bir etkisi de kesinlikle var. İleride kız arkadaşım olunca ona bir BMX toplayıp beraber sürmek gibi bir hayalim de var.
BMX TR: Vay vay vay güzelmiş. Kız arkadaşın yok diye anlıyorum o zaman şimdilik?
B.A.: Kız arkadaşım bu aralar yok geçtiğimiz aylarda ayrılmıştım. Bence bu yaşlarda biraz tuhaf oluyorlar. Şimdilik böyle iyiyim.
BMX TR: Peki hayal ettiğin yeni hareketler var mı neleri yapmayı çok istiyorsun?
B.A.: Abi aslında hayalimdeki hareketleri çok çalıştığım için şu anda yapıyorum, sadece bu hareketleri daha geliştirip rail çıkışlarında grind combolarında kullanmak istiyorum. En sevdiğim hareketler tailwhip ve barspin, double barspini geliştiriyorum. No hand yapıyorum, neredeyse herşeyi yapiyorum. Street hareketleri cok ilgimi cekiyor, o yuzden hemen hemen hergün yeni bir grind hareketlerini de listeme ekliyorum.
BMX TR: Back flip?
B.A.: Şimdi abi bu konuda bana heryerden mesajlar geliyor, street yarismalarinda veya street tarzinda backflip yok aslinda, o yuzden benim ilgimi pek çekmedi backflip. Ama tabii ki birgün rampada backflipi deneyeceğimi biliyorum . Tabi ki babam çok riskli olduğunu düşünüyor ve yapmamı pek istemiyor .
BMX TR: Evet aslında bunu mutlaka bir sünger havuzda denemelisin ve yeterli ustalığa gelmeden yapmamalısın. Temel bir hareket olduğu için bir çok hareketi de beraberinde getirecektir mesela flair gibi.
B.A.: Tabi ki de sünger havuzunda denemeliyiz, back flip değil de flair ilgimi çekti, birçok kez denemeyi düşündüm flairi. Streette de kullanılabiliyor.
BMX TR: Bizim hakkımızda ne düşünüyorsun Bora?
B.A.: Bunu söylemek için teşekkür etmem lazım önce. Yaptığınız herşey için. Türk BMX dünyası adına yaptıklarınız, çalışmalarınız bence çok değerli. Kıbrıs’ta da çok etkiniz oluyor. Burada bir skate park yapabilmemiz için girişimleriniz ve destekleriniz unutulmaz. Umarım sizin desteğinizle bunu başaracağız. Selanik’teki yarışma boyunca desteğinizi hep hissedeceğim. Tekrar tekrar tüm yaptıklarınız için ve yapacaklarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.
BMX TT: Bu güzel ve keyifli röportaj için biz teşekkür ederiz Bora. Umarız Yunanistan’da çok başarılı olursun. Sonuç ne olursa olsun her zaman arkandayız. Ailene de senin gibi bilinçli ve başarılı bir sporcu yetiştirdikleri için BMX adına teşekkür ederiz. Sevgiler.