NİSAN 2016
BMX TR : Sevgili BMX TR takipçileri, Avrasya Bisiklet Fuarında, BMX TR’ın ilk fuar tecrübesini yaşadığı bugünlerde aramızda BMX Flatland dalında Türkiye şampiyonu olan bir sporcu, Murat Özdemir bulunuyor. Kendisi bizleri kırmadı ve hem bize destek olmak hem de bu röportajı vermek için bisikletini aldı, Adana’dan kalktı geldi. Hoşgeldin Murat!
AKMAN ATILGAN
M.Ö. : Hoşbulduk BMX TR, Adana’nın sıcağını getirdim. Bu yaz güzel şeyler olacak!
BMX TR : Murat, elbette biz seni tanıyoruz ve uzun süredir görüşüyoruz, ancak bu spora yeni başlayanlar için, kendini bize kısaca tanıtır mısın? Kaç yaşındasın ve nerelisin? Kaç yıldır BMX’le uğraşıyorsun?
M.Ö. : 30 yaşındayım, 10 yıldır BMX Flatland disiplininde biniyorum 6 yıldır da Profesyonel olarak hem sevdiğim sporu yapıyor hem de bu işten para kazanıyorum.
BMX TR : Murat, BMX TR röportajlarında geleneksel olarak sorduğumuz bir soru var. BMX’e nasıl başladın? Bunun bir hikayesi var mı? Herkese sorduğumuz ortak sorulardan biri de ilk BMX’ini hatırlıyor musun? Nasıl almıştın?
M.Ö. : Bisikletle tanışmışlığım daha okula başlamadan öncelere dayanıyor. Babamın bisiklet motosiklet atölyesinde büyüdüm fakat liseyi bitirene kadar BMX’le hiçbir alakam yoktu. Burada İncirlik hava üssü var ve oradaki Amerikan askerleri savaştan önce çarşıda rahatça aileleriyle BMX, Paten, Kaykay’a binerlerdi. ve bizlerde Adana’nın bağrı yanık gençleri bu olaydan çok fazla etkilendik. Amerikan Pazarı’nda 2. el ürünlerin satıldığı pasaj var. Buradan kendime 2. el Diamondback BMX aldım. Ve kendimi Atatürk Park’ında buldum.
İlk BMX
İlk hareketim bunnyhop’tu. Bir anda kendimi ortama kabul ettirdim. O zamanlar şehir dışından bisikletlerimizi satın almaya gelirlerdi. Burası Çukurova heryer düz en iyi BMX’ler buradaydı ve hakkını vermeliydik. Ailem başlarda bisiklete binmeme karşıydı, annem hariç. Yazın Atatürk Park’ında çok sabahladım. Sırf bisiklete daha fazla binebilmek için. Gaziantep’ten gelen bisikletçi abiler çok farklı tarzda bisiklet biniyordu. Flatland’le tanışmam böyle oldu. İncirliğin bize bıraktığı bu miras bizi sadece bu işe itti.
BMX TR : Peki neden Flatland? BMX’e başladığın ilk günden beri Flatland mi yapıyorsun yoksa street, park gibi çeşitli BMX dallarını denedikten sonra mı Flatland’e karar kıldın?
M.Ö. : Flatland’e başlamadan önce 1 yıl street sürdüm. Sonra Flatland’le tanıştım. Flatland bisikleti bana daha sexy göründü! Şaka yapıyorum canım, küçüklüğümden beri farklı tasarımı olan metaller ilgimi çekmiştir, özellikle Titanyum. Bir de buna güzel tasarımlar eklenince bisiklete aşık olmamak elde değil. Kendi BMX’imi imal ettirdiğim bile oldu.
Neden Flatland? Flatland daha özgür bence, 4 pegi var ve 4 milyon pozisyona girebiliyorsun. Bu da kendi tarzını oluşturmana olanak sağlıyor. Bir düşünsenize kendi stilinizde bindiğinizi. Flatland’in yanında Street ve Park da sürüyorum. Aslında olabildiğince Freestyle BMX’in ayrışmasına karşıyım. BMX’i bir bütün olarak görüyorum.
BMX TR : Bugün Türkiye’ye baktığımızda BMX konusunda Adana öne çıkan şehirlerimizden biri. Adana’nın BMX için önemli ve çok sayıda sporcu çıkardığını biliyoruz. Bunun sırrı nedir sence?
M.Ö. : Bence Jeopolitik, Adana’nın coğrafi konumu, güneşi, erişebilirliği, insanı bu sporu yapmaya çok müsait. Geriye kalansa binmek. Gençlerse yarış içinde.
BMX TR : Peki Murat, Türkiye’de BMX’in bugünkü yeri hakkında ne düşünüyorsun? Sence olması gerektiği yerde mi? Dünya’da BMX’in yaygınlığına ve yurtdışındaki sporcuların imkanlarına baktığımız zaman Türkiye’nin durumunu nasıl değerlendiriyorsun? Türkiye’de kimler destek veriyor bu spora?
M.Ö. : Türkiye’de BMX son 6 yılda son gaz devam ediyor. Ve çok yetenekli biniciler var. Yakın zamanda hakkını vereceğimizi düşünüyorum. BMX TR olarak sizler çok güzel işler yapıyorsunuz. Yeni başlayanlar için çok doğru yol. Evet BMX olması gerektiği yerde. Street ve Park iyi gidiyor, artık atletimiz bile var. Fakat takip ettiğim kadarıyla Flatland sporcusu çıkmıyor. Sizler BMX TR olarak en büyük desteği veriyorsunuz. Bir de Red Bull gibi büyük şirketler var. Yeterlilik olduğu sürece destek olacaklardır.
BMX TR : Sen tüm zorluklarına rağmen hayatını BMX üzerine kurmuş durumdasın. Skateparkur’un anlamı nedir ve nasıl kurdun? BMX’i hayatında bir hobi yada gündelik bir spordan daha fazlası, bir meslek konumuna getirmek kararını almak kolay oldu mu? Ne gibi zorluklar yaşıyorsun?
M.Ö. : Evet, benim için hem spor, hobi, hem yaşam tarzı, hem de ticari kazanç. Biz Skateparkur adıyla ‘’skate’' kelimesini değiştiremeyeceğiz için ‘’parkur’’ Türkçe olan bir kelimeyi ekledik. Skatepark kelimesini değiştirerek ‘’Skateparkur’’ olarak Türk Dil Kurum’una yeni bir kelime kazandırmış olduk. Skateparkur’u kurarken mali açıdan çok zorlandım. Evlenmeden hemen önce tüm paramı buraya aktarmam çılgınlıktı. Bakın risk demiyorum çünkü burada iyi sporcular yetiştirsem bana yeter. Skateparkur Türkiye’de BMX için ilk ve en büyük adım. Dışarıda bir sünger havuz var ve bu sayede 10’larca kişi takla attı. Aynı zamanda Seyhan Belediyesi Spor Kulübü’nde BMX antrenörlüğü yapıyorum. Skateparkur’da BMX altyapısını oluşturuyoruz. Sportif Seyhan’la ileriyi görüyoruz, Olimpiyatlarda farklı spor gördüğümüzde ‘’Bizim neden bu sporda yetişmiş sporcumuz yok?’’ diye dövünürüz. Olimpiyatlara ileride BMX’in farklı branşları da katılacak, biz de önceden antrenmanlı olacağız. Tabii ki zorluklar her işte var, bu iş çok nankör ama yine de BMX sporunu seviyorum, spor ve sporcu için çalışıyorum.
Skateparkur
BMX TR : Bir takım yetenek yarışmalarında takım olarak boy gösterdiniz. Aslında biz BMX TR olarak 30 yıldır Türkiye’de kıt kanaat şartlarda kendisine yer bulmaya çalışan bu sporun tanıtımı açısından sizlerin bu yarışmalarda yaptıklarını önemli buluyoruz. Sonucu birincilik olmasa da ulusal kanallarda boy göstermiş olmanızın ve bu yarışmaların BMX sporuna katkı sağlamış olabileceğini düşünüyoruz. Bu yarışmalardan sonra önemli bir değişiklik oldu mu BMX’te? Nasıl tepkiler aldınız? O süreci biraz anlatır mısın?
M.Ö. : Yetenek Sizsiniz benim ve her götürdüğüm arkadaşlarım için çok güzel bir deneyim oldu. İlk ekran tecrübemizdi. Oradaki atmosfer jüri ve Türkiye’nin karşısına çıkmış olmak insanı heyecanlandırıyor. 4 sezon katıldık, 2015’te yarı finalist olduk. Hiç denenmemiş şeyleri denedik; (taklalar attık, Modern dansla BMX’i birleştirdik, kurgu yapıp konseptler hazırladık, devşirme sporcular getirttik) Bu sporun gelişmesinde katkımız oluyorsa ne mutlu bize. BMX sporuna bizim sayemizde başlayanlar oluyor ve bize yazıyorlar, çok mutlu oluyoruz.
BMX TR : Bildiğimiz gibi çok yakın zamanda evlendin. BMX TR olarak bir de buradan seni tekrar tebrik ediyoruz. Eşinin sana yaşam tarzın ve BMX konusunda destek olduğunu tahmin ediyoruz ancak öğrenmek istediğimiz, eşinin BMX’e bakış açısı ilk başlarda nasıldı ve şimdi nasıl?
M.Ö. : Teşekkürler. Başından beri beni destekliyor zaten ben onu Bisiklet üzerinde tavladım. O bana sabırlı, yaptığım spora beni çok çalıştırdı. Yeri geldi her yaptığım harekete tik attı. Bütün hareketlerin adını biliyor, bu bile beni ne kadar sevdiğini gösteriyor.
BMX TR : Başarı odaklı bir BMX sporcusunun yaşam tarzı nasıl olmalı?
M.Ö. : BMX sporuna gönül verdiysen kararlı olacaksın, çok teknik gerektiren bir spor olduğundan periyodik çalışma metodu edineceksin, düşmelerde kalkmalarda sabırlı olacaksın yılmayacaksın. Başarı istiyorsan yenilikçi olacaksın. Beslenmenize dikkat etmeli, spor esnasında sıvı tüketimine özen göstermelisiniz. İster istemez normal arkadaşlarınızla asosyal BMX çevresinde sosyalleşmek zorundasınız.
BMX TR : Yurt dışında gerek yeteneğiyle gerekse de yaşam tarzıyla örnek aldığın bir sporcu var mı?
M.Ö. : Var. Viki Gomez eşiyle geziyor, yarışmaları kazanıyor, onu takip ederken imreniyorum.
BMX TR : Dünya çapında düzenlenen bazı yarışmalara katıldın. BMX Worlds gibi mesela. Yakın zamanda da Viki Gomez, Martty Kuoppa, Effraim Catlow’un düzenlediği masterofcreativity yarışmasına katılacaksın. Bunlardan biraz bahseder misin? Flatland neticede çok dikkat isteyen ve hassas bir klasman. Yarışma psikolojisi içerisinde hata yapmamak son derece sağlam bir konstantrasyon gerektiriyor olmalı. Fiziki olduğu kadar da işin psikolojik yönünden de biraz söz eder misin?
M.Ö. : Evet BMX World yarışmasında 25. oldum Master of Creativity; online Flatland video yarışması katılımda 3. sıradayım İnşallah ilk 3 içerisine girerim. Bu iş gerçekten çok konsantrasyon gerektiriyor. Dengede giderken, dönerken hem fiziki hem de pisikolojik olarak tam olmanız gerekiyor. Zemin çok önemli, ilk defa katıldığım için heyecan yaptım. Ama bu video yarışması tam benlik görünüyor. Güçlü bir psikolojiniz yoksa bu işe devam etmeniz söz konusu bile değil.
BMX TR : Murat, BMX hakkındaki hayallerin nelerdir? İleride kendini nerede görüyorsun?
M.Ö. : Bu soru çok iyi, bende bunu sık sık kendime soruyorum. Dünya şampiyonluğu istiyorum. BMX’im ve eşimle Dünya’yı gezmek, yarışmalara katılmak, farklı kültürler, farklı lezzetler tatmak istiyorum.
BMX TR : Bir çok genç arkadaşımız BMX’e başlamak istiyor. Onlar için bir tavsiyen var mı?
M.Ö. : BMX’e ne kadar başlayan olursa bu spor o kadar gelişir. Onlara tavsiyem; Başlangıçta bu işin zorluğu, bilgi azlığı, aile ve toplum baskısı, binecek alan ve doğru BMX tedariği gibi faktörlerin sizi yıldıracağını düşünmeyin. Emin olun bu zorlukları sizden daha fazla yaşadık. Binin ama yaptığınız sporun felsefesini hissedin. Sporu paylaştığınız arkadaşlarla güzel dostluklar edinin, arkadaşlarınızı çekemediğinizi belli etmeyin, yani rekabeti içinizde yaşayın. Bir de bu işi en iyi yapanlar ya fren kullandı ya da fren kullanmaya devam ediyor!
Çalışma methodu olarak da;
- Binmeden önce ısınma hareketlerini alışkanlık haline getirin,
- Çalıştığınız hareketleri parçalara bölerek periyodik olarak çalışın,
- Yapacağınız şeylere inanıyorsanız kimsenin sizi frenlemesine izin vermeyin,
- İyi beslenin, binerken sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin,
- Hedefler belirleyin,
BMX TR : Bunlar gerçekten çok iyi tavsiyeler. Senin için BMX’in hayatına kazandırdığı en önemli şeyler ne oldu? BMX olmasaydı bunlar olmazdı diyeceğin şeyler nelerdir?
M.Ö. : BMX Flatland sporunun beni ince fikirli biri yaptığına kuşkusuzum. Hayatımda bazı erdemler kazandım tabii; Sabır, Sadakat, Yumuşak huylu, Becerikli, Yaratıcı, Yetenekli, İnançlı, Sevimli, Sevgili, Saygılı daha ne diyeyim. Flatland’le tanışmasaydım, yine yaptığım işi layığıyla yerine getiren biri olurdum. Ama BMX olmasaydı, arkadaş çevrem, seyahatlerim, örnek aldığım insanlar, ideallerim ve belki de kendi gücümü keşfetme imkanım bile olmayacaktı. Bu spor beni yerine göre adam etti. Bu yüzden olmak istediğim yerde olmayı seviyorum.
MX TR : Son olarak, bildiğin gibi biz BMX TR olarak henüz 3 aydır kurulmuş bir oluşumuz. BMX TR hakkında kısaca düşündüklerini söylemek ister misin?
M.Ö. : Öncelikle bu spora desteğinizden dolayı teşekkür ederim BMXTR. Biz BMX sevdalılarını aynı çatı altında bir araya getirdiniz, Bu sporun tarihini, bilinmeyenlerini yeni başlayanlara ve yurtdışındaki binicilere sadece bir tık kadar uzak ettiniz. Sayenizde BMX’e dair bir sürü bilgim oldu, olmaya da devam ediyor. Aslında başlattığınız BMXTR akımıyla umarım benzer akımlar ortaya çıkar Örn: BMXFR, BMXUK, BMXJP v.b. Başarılarınızın da devamını diliyorum. Sevgiler, saygılar.
BMX TR : Sevgili Murat, biz de seni daha iyi tanıdığımız için çok mutluyuz. Bu röportajda birbirinden değerli açıklamalar ve genç sporculara birbirinden değerli tavsiyeler verdin. Özellikle rekabet ve ego hakkında söylediklerin ve bu sporun disiplin altında yılmadan yapılmasını tavsiye etmen bizce çok önemli. Bizce Türkiye senin gibi yetenekli ve alçak gönüllü bir Flatland şampiyonuna sahip olduğu için çok şanslı. Biz de BMX TR olarak sana bol başarılar diliyoruz. Buradan eşin Aslıhan Özdemir’e de sana destleklerinden ötürü BMX camiası adına kocaman bir teşekkür. Eşinin daha önce dünyada hiçkimsenin yapmadığı nice Flatland hareketlerine tik atması dileğiyle!