Türkiye'de BMX'in Sesi! | Voice of BMX in Turkey!

Akman Atılgan 20.03.2018




Geçtiğimiz hafta Flatland disiplininin UCI'ye resmen girdiğini ve Flatland dünya kupasının yapılacağını duyurdu. Bu duyuru dünya çapında büyük yankılar uyandırdı. Peki Türkiye'nin flatland sürücüleri bu konuda ne düşünüyor? Bu konuda bazı sürücülerimize sorduk onlar da cevapladılar:

Murat Özdemir (2017 Türkiye Flatland Şampiyonu)

 

Öncelikle bütün BMX camiasına selamlar, BMX Freestyle Flatland disiplinin UCI ailesine resmi olarak katılma haberini alınca çok mutlu oldum. Bu camiamız adına onur verici bir gelişme. Flatland üstatları Martti KUOPPA, Viki GOMEZ, Frank LUKAS, Scott O’Brien ve daha adını sayamadığım bir çok iyi binici sporumuza ivme kazandırdı ve bizi çok iyi temsil ediyorlar. Bildiğiniz gibi BMX Freestyle Park disiplini 2017’den beri UCI’da ve 2020’de tarihte ilk kez olimpiyatlarda yarışacak. Bu, sporumuzun tüm gençler tarafından sevilip benimsenmesiyle oldu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi bu kadar fenomen olan bir sporu görmezden gelemezdi. Flatland disiplinin olimpik bir spor olması belki Tokyo’ya yetişmeyecek ama orada görücüye çıkacak, çünkü ziyaretime gelen sevgili Takuji KASAHARA arkadaşımdan Japonya’da 5.000 Flatland binicisi olduğunu duymuştum. Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun da desteği ile azınlıkta olan sporumuz resmi bir çatı altında desteklenecektir. Sporumuzun yayılmasında ve teşvikinde ortak adımlar atacağız. Amerikalı binici arkadaşlarım yaptığımız sporun underground kalması taraftarı, fakat ben aynı fikirde değilim. Bu iş çok farklı noktalara geldi ve bir hobi olmaktan çıktı. Bu işin bir federasyona bağlı olmasının, resmi müsabakalara gidip gelirken birçok avantajı var. Yetenekli olup maddi durumu olmayan sporcuların kulüpler ve federasyonlar tarafından desteklenmesi bence bu sporu yapılabilir hale getiriyor. Çoğu arkadaşım destek bulamamasından ötürü sporlarını bırakmak zorunda kaldılar. Sporumuz adına çok mutluyum ve yeni binici arkadaşlarım da çok şanslı. Bu fırsatları kaçırmayalım gençler. Herkese başarılar dilerim.


Celal Eskicioğlu (Old School Sürücü)



Herkes UCI ( Uluslararası Bisikletçiler Birliği ) yeni içeriği olan Flatland hakkında konuşuyor, bu gelişme ile Bmx Flatland disiplinin olimpiyatlarda olması üst seviyede heyecan verici bir gelişmedir.

Flatland topluluğundan bu habere gelen tepki neydi? Olumlu görüşlerden başka ne olabilir ki, herhangi bir BMX Freestyle disiplininde olduğu gibi, kurallar ve yönetmelikler, uluslararası bir takvim ile uluslararası bir yapıya sahip olacaktır. BMX için sağlam bir temel koyarak gelecekte bu sporu büyütmek için umut. Yaklaşık iki yıl önce, ( UCI ) FİSE World Series ve BMX Park şirketiyle ortaklık duyurdu. Sadece bir yıl önce, BMX Park stilinin 2020 Olimpiyat Oyunları dahil olacağını duyurmuştu. Bugün, UCI  BMX Freestyle için de bir sonraki adımı attığını duyuyoruz ve  Flatland ( düzlük alan )  yarışmaları düzenlemeye başlayacak 2018 Fise etkinliklerinde. 

Bu gelişme Flatland binicileri için ne anlama geliyor? UcI etkinliklerinde yarışanlar lisans almak ve daha sıkı kurallara uymak zorunda kalacaklar. Bu, sonuçta Flatland binicileri için ulusal yönetim organlarından destek kazanmasına yol açacaktır.  BMX park disiplininde gördüğümüz gibi ve aynı zamanda potansiyel olarak gelecekteki bir Olimpiyat sporu olarak Flatland stili de dahil edilecektir.

BMX Freestyle “sanat olarak spor” ve bir yaşam tarzı.  

Azat İlhanlı (2017 Türkiye Flatland Üçüncüsü)



İlk olarak, Flatland sürüş stilinin UCI tarafından kabul görmesi ve Olimpik olması için bir araya gelip büyük zahmetler veren başta, Martti Kuoppa ve diğer tüm kişilere/sürücülere sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Tüm flatland camiası için gurur verici ve büyük bir adım oldu. Özellikle, Flatland sürüş stilinde geride kalmış bir çok topluluk için koca bir motivasyon kaynağı olacağını düşünüyorum. Türkiye son zamanlarda BMX anlamında büyük gelişmeler katediyor, bunun üzerine böyle bir oluşumun gerçekleşmesi ayrı bir heyecan tutkusu yaratıyor. Flatlandı rekreatif amaçlı süren kişiler artık elit amaçlı sürebilecek, bu stilin artan popülaritesiyle beraber yeni sürücülerin oluşumuna ve karanlıktan gün ışığına çıkmak isteyen sürücülere bir ışık ve ilham kaynağı olacağını düşünüyorum. Artık Flatland sürenler ev sahibi ülkede yarışmalara katılabilecek, madalya alabilecek, kupa kaldırabilecek ve bayrağını dalgalandırabilecek. Artık en büyük sponsorumuz ülkemiz olacak.


Akman Atılgan (Old School Sürücü)


BMX yarışları 2008 yılında olimpik olmuştu. Aradan geçen 10 yıllık süreç içerisinde 2017'de Park olimpik olması, bu sene de Flatland'in UCI'a art arda girmesi aslında bir tesadüf değil. UCI danışmanı ve eski bir sürücü olan Bart de Jong'un bu konuda yürüttüğü çalışmalar, aynı zamanda Hurricane Action Sports şirketinin organize ettiği FISE etkinliğinin UCI ile yaptığı işbirliği bu kararlarda son derece etkili oldu. Editörlük görevim nedeniyle bu gelişmeler dünyada nasıl değerlendiriliyor çok yakından takip ediyorum. Özellikle Amerika bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Özellikle Matt Hoffman'ın başkanı olduğu IBMXFF (Uluslararası BMX Federasyonu) bu konuda oldukça endişeli. BMX sporunun olimpik çerçevede değerlendirilmesinin BMX sporundan gelen kişilerce yapılmaması durumunda BMX sporunun kurallara boğulacağı ve ruhunu kaybedeceği görüşünde. Aslında tüm bisiklet organizasyonlarını olimpik çerçevede kontrol eden İsviçre merkezli UCI'nin kendilerini de bu çalışmalara dahil etmesini bekliyorlar. Yine Amerikalı birtakım yeni ve eski sürücü de, adını Freestyle (serbest stil) den alan BMX sporunun özgürlüğünü ve ruhunu kaybedeceğini düşünüyorlar. Ancak bana sorarsanız BMX dünyada halen popüleritesinin artırılmasına ihtiyaç duyan bir spor. Hele sürücü sayısı günden güne azalan Flatland'ı düşünecek olursak böyle bir gelişme kesinlikle Flatland açısından son derece olumlu. Ayrıca BMX'in Türkiye'de halen amatör bir spor olduğunu, hatta sokaktaki insanların da küçümseyen tavrını göz önüne alırsak, bu gelişmeleri eleştirme lüksümüz bana kalırsa hiç yok. Flatland'ın ve diğer BMX disiplinlerinin Türkiye'de Türkiye Bisiklet Federasyonu'nun da desteklemesi ve ulusal sporculara destek vermesi, çeşitli yerel yönetimlerin skatepark yatırımlarına hız vermesi bir süre sonra kaçınılmaz olacaktır.

Genç BMX sürücülerimize "bu bisiklete neden biniyorsun ki?" diye sorulduğunda artık "bu bir çok dalda olimpik bir spor" diyebilirler!