Türkiye'de BMX'in Sesi! | Voice of BMX in Turkey!

Kocaeli Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi 30.11.2016'da saat 14:00-16:00 saatlerinde “Türkiye’de ve Dünya’da BMX Sporu” konulu panele ev sahipliği yaptı. Türkiye'de bir üniversitede ilk defa BMX konulu bir panel Türkiye Bisiklet Federasyonu, Kocaeli Üniversitesi ve BMX TR işbirliğiyle gerçekleşmiş oldu.


Organizasyonunu K.O.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğretim Elemanı ve Türkiye Bisiklet Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Zeki Kutlu’nun yaptığı panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Yavuz Taşkıran yaptı. Panelin konuşmacıları BMX sporunun Türkiye’de tanıtımını ve yaygınlaşmasını misyon edinmiş olan BMX TR kurucuları Akman Atılgan, Ediz Tenşi ve A.Melih Yavaş’tı.

Prof. Dr. Yavuz Taşkıran’ın açılış konuşması için ilk sözü verdiği Mehmet Zeki  Kutlu, Türkiye’de bisikletin gelişmesi ve dünya çapında sporcuların yetişmesi için öncelikli olarak BMX sporundan başlayarak bisikletin tüm klasmanlarında Türkiye Bisiklet Federasyonu’nun çalışmalarının ve desteklerinin olacağını belirtti.

Konuşma sırasına göre ilk konuşmayı yapan BMX TR kurucusu ve editörü Akman Atılgan, BMX’in kelime anlamından başlayarak ne olduğunu, dünyadaki doğuş hikayesini ve sporun 1960’lı yıllardan günümüze kadarki gelişimini anlatan görsellerle desteklenmiş bir konuşma yaptı.

BMX TR kurucusu ve organizatörü Ediz Tenşi, Türkiye’de BMX’in 35 yıl öncesine dek dayanan hikayesini, Türkiye’de bugüne kadar olan gelişimini, yıllar öncesinden bugüne dek BMX sporuna ilişkin çekilen zorlukları ve kurumsal bir kimlik olarak BMX TR’ın amaç ve hedeflerini ve kuruluşundan bugüne dek olan faaliyetlerini anlattı. Türkiye’de BMX’in geçmişine dair hikayelere yer veren BMX TR ve RedBull  işbirliği ile hazırlanmış olan Macera Peşinde serisinin ilk bölümü de panel dinleyicileri tarafından ilgiyle izlendi.



Üçüncü konuşmacı BMX TR kurucusu ve kamusal işler sorumlusu ve aynı zamanda bir triathlon sporcusu olan Ahmet Melih Yavaş, olimpik bir spor dalı olarak BMX yarışlarına ilişkin temel bilgileri içeren bir konuşma yaptı. Sporun henüz Türkiye’de varolmadığını belirten A.Melih Yavaş, bu sporun Türkiye’de varolabilmesi için pist ve tesis gereksinimi olduğunu, ancak başlangıç olarak daha önce yapılmış ve atıl vaziyetteki pistlerde sporcuların yetiştirilebileceğini ve seçilecek pilot bölgelerde standartlara uygun pistlerin yapılarak olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil edecek sporcuların zaman kaybetmeden yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı.




Öğrenciler, öğretim görevlileri ve bisiklet derneklerinden büyük ilgi olduğu gözlenen panelin son kısmında soru ve cevaplara yer verildi. Soru ve cevaplar kısmında çıkan ortak sonuç, BMX’in Türkiye’de önünün çok açık bir spor olduğu, Türkiye’de yaygınlaşması halinde çok sayıda sporcu, antrenör ve hakem ihtiyacı olacağı ve üniversitelerin beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümlerinden mezun olacak öğrencilere konuyla ilgili çok görevler düşeceği yönünde oldu. Konuşmacıların kapanış konuşmalarında da ortak verdikleri mesaj, sadece BMX sporu değil, hangi spor dalı olursa olsun bu sporların gelişmesine gönül vermiş sporcuların, öğretmen ve destekçilerin yılmadan çaba göstermeleriydi.

Panel bitiminde Kocaeli Üniversitesi panel konuşmacılarına çiçek ve kupa takdim etti ve panel katılımcıları ve dinleyicileriyle beraber fotoğraf çektirildi.